Discurs de cloenda de les jornades d’estratègia per la revalorització dels centres urbans
Desprès de sentir totes aquestes intervencions tan interessants i aquestes opinions tan qualificades, voldria expressar diverses idees que m’han quedat i que ben segur que farem servir en el debat i la redacció del nostre programa electoral.
1.- Nosaltres confiem en la societat civil. No estem gens d’acord amb la idea que l’administració ho ha de fer tot. I tampoc ens conformem, només, amb escoltar el que ens diuen els ciutadans. Parlem de donar joc a la iniciativa privada perquè pugui participar activament en la presa de decisions i en l’execució de les polítiques públiques. Volem col·laborar, concertar i cooperar en l’execució de les iniciatives que ens presentin els agents socials. I això ho aplicarem tant en l’àmbit de la revitalització del nucli antic com en la resta de polítiques social i econòmiques d’Olot
2.- La revalorització del nucli històric passa, ineludiblement, per la promoció econòmica i comercial d’aquesta zona. Considerem molt positiva la iniciativa de l’Associació de Comerciants d’Olot de dedicar una persona a dinamitzar i promocionar el centre d’Olot.
Hi ha altres factors a tenir en compte, importants a l’hora de decidir les polítiques més adients per revitalitzar el nucli històric. Aquestes polítiques han de combinar:
– Activitat institucional. És important que les institucions, Ajuntament, Consell Comarcal, … estiguin situades en aquesta zona donada l’elevada activitat que comporten
– Activitat docent i cultural. El nucli històric ha de comptar amb biblioteques, museu, … tal com ja havia dissenyat CiU durant la seva etapa de govern local.
– Activitat de lleure i oci. Sempre compatible amb el ritme de vida dels veïns però alhora permeten que especialment els joves puguin gaudir d’aquesta zona. Aquí penso que he de fer un esment de la remodelació del Firal, tant de temps ajornada i que es bàsic en la revitalització del nostre nucli antic. Estem convençuts que no podem ajornar-ho més.
– Serveis personals. Dins del nucli antic és important poder comptar amb serveis sanitaris i per a la gent gran, donada l’elevada activitat que comporta. En aquest sentit, la sortida de l’Hospital cap al Pla de Dalt s’ha de substituir per altres activitats que mantinguin l’afluència d’olotins a la zona.
– Serveis de comerç, oci, hotelers, … que han de ser complementaris amb l’activitat diària de la gent que resideix en aquesta àrea. Especialment d’interès seria poder comptar amb un hotel en aquesta zona, o millor dit, dos hotels, un dirigit a negocis i l’altre al turisme de cap de setmana.
– Per últim, i molt important, el nucli antic ha de comptar amb les vivendes o habitatges adients. Necessitem que la gent pugui i vulgui residir en aquest barri. Actualment tothom vol viure en una caseta amb jardi i això només es troba als afores d’Olot. Hem de saber explicar i demostrar els avantatges que representa viure al centre d’Olot. Hem d’aconseguir que els olotins vulguin tornar a residir al centre urbà tant en habitatges de lloguer, com en habitatges protegits o en vivendes de propietat. Ha de ser possible que els edificis del centre tinguin un elevat nivell constructiu i puguin comptar amb tots els serveis que les ciutats modernes ofereixen als seus ciutadans. Hi podeu estar segurs, que hi ha gent que vol viure al centre, només falta que des de l’ajuntament sapiguem afavorir que es donin les condicions adients.
3.- Des de l’administració s’han impulsat moltes polítiques dedicades a la “pedra”, bàsicament a la “pedra pública”. Nosaltres pensem que s’ha de recolzar enèrgicament els promotors i constructors locals que ja estan fent rehabilitació al nostre nucli antic. Volem facilitar-los la feina, amb actuacions com l’agilització de la concessió de llicències per a totes aquells obres que millorin l’habitabilitat del centre. No estem tan convençuts de les polítiques de subvencions, a cobrar en una data indeterminada, sinó que ens sembla més útil subvencionar les iniciatives privades amb reduccions immediates d’impostos i càrregues municipals que ben segur dificulten la seva iniciativa. L’ajuntament ha de ser molt actiu recolzant aquest emprenedors i nosaltres en hi comprometem.
4.- Un altre concepte que m’ha quedat molt clar i que ha de guiar totes les nostres actuacions és que el nucli antic ha de ser eficient. La gent hi anirà si és útil i confortable. Això ens indica tot un seguit d’actuacions que pertoquen directament al govern local:
– Hem d’impulsar polítiques de millora de la seguretat. No es poden permetre ni robatoris ni bretolades. Donada l’elevada utilització d’aquesta zona per part de tots els ciutadans d’Olot, és lògic que hi destinem més recursos per garantir la seguretat.
– S’han de millorar les condicions de neteja, tranquil·litat, serveis i eliminar els sorolls, perquè l’aspecte ambiental és molt important.
– Vetllarem per la qualitat de l’espai públic amb valors històrics i patrimonials. Això influirà molt en la imatge que els visitants s’emportaran d’Olot.
– Un punt bàsic es atendre l’accessibilitat i l’aparcament. No s’ha de lluitar contra el cotxe sinó que hem d’esforçar-nos amb racionalitzar el seu ús.
5.- Tothom ha de sentir-se orgullós del nostre centre històric. Hem de ser capaços de generar idees il·lusionants sobre el centre històric. Els projectes han de ser ambiciosos, i no fer política petita. L’hem de recuperar com a centre de trobada i contacte personal, recordant una mica la imatge típica de la meva joventut, en què una activitat habitual era anar a passejar pel carrer major.
En conclusió, la rehabilitació i revitalització d’un centre històric s’aconsegueix amb la complicitat entre iniciativa pública i privada, amb accions concretes, sovint més de gestió que d’inversió. El programa ha d’incloure polítiques que afecten molts departaments i activitats, i no podem quedar-nos només amb les pedres. S’ha de tenir en compte la sensibilitat dels que hi viuen i dels que hi treballen. Però també es molt important guiar-nos per la idea que el centre és un espai de tots i perquè en frueixi tothom. S’han de promocionar els valors d’una part essencial i única d’Olot i no val a dir que és molt difícil. Una part important del futur d’Olot es juga en el nucli antic. Nosaltres en hi comprometem, CiU d’Olot s’hi compromet, Jo, personalment m’hi comprometo.
Moltes gràcies als ponents, als assistents i a tots els amics i companys que han col·laborat en l’organització d’aquest acte, i crec de justícia fer una agraïment, i alhora una felicitació especial, a en David Coromina, impulsor d’aquesta Jornada. David, enhorabona per la teva feina.
Esperem que el que avui son paraules i propostes demà puguin ser realitats impulsades a Olot per un alcalde nacionalista, per un alcalde de Convergència i Unió.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *