DISCURS INAUGURAL DE LES JORNADES D’ESTRATÈGIA PER A LA REVALORITZACIÓ DELS CENTRES URBANS
Bon dia i benvinguts a Olot per la celebració d’aquesta Jornada sobre els Nuclis Històrics i la seva revalorització. D’entrada vull agrair-vos, i especialment als ponents, que hagueu sacrificat un dissabte i totes aquelles activitats que habitualment fem aquests dies amb la família per estar amb nosaltres parlant d’un aspecte molt important en la vida de les ciutats.
Des de Convergència i Unió varem decidir organitzar reunions i jornades per parlar i reflexionar tranquil·lament al voltant de temes que puguin tenir transcendència en la vida de la nostra ciutat. Volem opinar i fer sentir les nostres opinions, però també escoltar i aprendre del que vulguin dir-nos el nostres conciutadans i totes aquelles persones que, com nosaltres, volen millorar la qualitat de vida dels olotins en particular i de les persones en general.
Amb les nostres activitats anem marcant quins son els temes que més ens preocupen. Fa pocs dies, en una reunió de caire més intern, varem reflexionar juntament amb tots els companys alcaldes i regidors joves de la comarca sobre les polítiques de joventut. És evident que ens preocupa, i molt, la pèrdua dels joves, que un cop formats, es veuen obligats a treballar i, en conseqüència, a viure lluny de la seva ciutat.
Avui volem parlar de valorització de nuclis antics. No parlarem només de rehabilitació, sinó que tenim molt clar que els nuclis històrics precisen d’actuacions que els revitalitzi i els retornin al dinamisme que en altres temps havien tingut.
Els ciutadans, i els olotins en particular, senten el nucli antic com una senya d’identitat. Cadascú te els seu barri on resideix, i tothom te el nucli històric com a barri de tots. El nucli històric és la imatge que volem que els visitants s’emportin de la nostra ciutat i de les seves tradicions. La imatge d’un model de convivència que hem perdut i que volem recuperar. La zona de la ciutat a on s’aplega l’activitat comercial, des de les botigues fins al mercat del dilluns, des de les activitats d’oci fins a les activitats culturals. És la zona que, amb els seus carrerons i les seves places, convida al
retrobament entre persones i a la conversa tranquil·la en alguna de les múltiples terrasses i locals o passejant lentament pel carrer major.
Tot això, malauradament està en perill a Olot. Està en perill de caure en la degradació. L’esforç dels comerciants i botiguers mantenen un cert ambient que tots enyorem. Però l’ajuntament ha d’implicar-se en promoure polítiques molt decidides per revitalitzar-lo. Crec que Convergència i Unió quan governava va prendre decisions importants en aquest aspecte, que ben segur sentirem en boca d’algun dels ponents que desprès ens il·lustraran, però cal seguir dedicant-hi esforços importants doncs, tal com he dit, correm el perill que el nostre nucli antic caigui en la marginalitat.
De tot això és del que volem parlar i per això hem organitzat aquesta jornada que comptarà amb ponents de prestigi, amb experiència en el tema, en alguns casos per la seva activitat professional i en d’altres per la seva dedicació política en l’àmbit municipal. I a mi em correspon l’honor de presentar al primer conferenciant.
Presentar un amic de la infantesa sempre fa una il·lusió especial, a mi personalment presentar un amic diria que íntim del meu malaurat germà, em fa una il·lusió molt especial, i si aquest amic es un olotí de prestigi, que ha estat alcalde d’Olot, President de la Diputació de Girona, Conseller de la Generalitat, Diputat al Parlament i Senador a Madrid i portaveu de CiU en aquesta institució, doncs encara és més gran la satisfacció en poder presentar-lo. A part de tot això, com a Enginyer de Camins, Canals i Ports i especialista en urbanisme per la seva formació, penso que és la persona adient per explicar-nos quin es el model que el nostre partit, des del govern municipal, va impulsar. Passo la paraula a en Pere Macias, amic, olotí i expert que ens explicarà l’exemple d’Olot.
 

One Response to Estratègia per la revalorització dels centres urbans

  1. Anonymous ha dit:

    Hola

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *