Un cop passada la festa Major d’Olot, desprès de gaudir-ne plenament, he fet una reflexió pausada i voldria fer algun comentari amb l’esperit de col·laborar i millorar aquestes diades en que un se sent més olotí que mai.

D’entrada constatar la gran participació ciutadana, que any rere any concita aquesta celebració. D’olotins i de forans. És un orgull passejar pels carrers del centre d’Olot i veure les riuades de persones, joves i no tant joves, que transiten entre el Firal i la plaça Major o la plaça el Carme. Una participació que es reflexa també en l’organització, que compta amb la col·laboració inestimable de penyes, d’associacions i dels membres de la Comissió de Festes.

Ara bé, l’èxit de participació no ens ha de fer pensar que les Festes del Tura han de continuar exactament com fins ara. Perquè tots coincidiríem també que aquestes Festes, en alguns aspectes, semblen no tenir límits. Posem alguns exemples.

Per moltes famílies, amb joves adolescents, les festes representen l’inici de les sortides nocturnes. És habitual trobar pares, en funcions de control a altes hores de la matinada. Per això ens preocupa l’excessiu consum d’alcohol que hem vist pels carrers. Passejant veus joves, quasi diria nens, amb ulls vidriosos i gesticulacions poc coordinades. Aquest és un problema que entre tots hem d’enfrontar.

Des de l’administració les accions han de ser contundents i d’acord amb les lleis vigents. Als organitzadors dels actes hem de demanar-los imaginació per anar canviant el model de gresca lligada a l’alcohol per un model a on tothom s’ho passi bé sense tenir que recórrer a substàncies perilloses per la salut. I als pares, bàsics en aquesta lluita, que l’educació i els valors que siguem capaços de donar des de casa son la millor eina per evitar comportaments que podrien avergonyir-nos i, fins i tot, posar en perill als nostres fills.

Aquesta preocupació passa a indignació quan veiem el comportament incívic que és va produir especialment la nit del dissabte per tot el centre d’Olot. Podríem dir que ens varen convertir en un gran urinari públic i molts en podem donar fe. El respecte per l’entorn no es va veure per cap costat. I els horaris van ser de lliure elecció.

Crec que a la Festa Major d’Olot no li fa cap falta endinsar-nos més per aquest camí, que moltes altres ciutats volen eradicar. Si ens proposem cridar a tanta gent com la que va venir dissabte, s’han de preparar els serveis i les mesures de seguretat adients. I el civisme s’ha de fer respectar. Si no som capaços de tot això, si volem que se’ns conegui per ser una ciutat amb turisme de qualitat, no massificat, crec que hem de revisar el model

Un altre aspecte que preocupa a molts olotins i olotines amb les que he parlant és el nivell de qualitat dels espectacles que s’ofereixen. Passa allò tant habitual que vulguen arribar per tot i a tothom ens quedem lluny dels objectius individuals. Els joves reclamen actuacions i concerts d’artistes reconeguts, en la línia del que es dona en molts altres pobles i ciutats. Cada dia en una de les diferents especialitats hauríem de tenir una actuació d’alt nivell. Als no tant joves ens agradaria una oferta d’actes culturals de primera línia. I que dir de la programació pels més petits? Si descomptem la faràndula no veig gaires actes per ells. Crec que ens hauríem de plantejar si calen 5 o 6 actes similars de forma simultània. Jo apostaria per la fórmula de menys actes i millors. Durant aquest estiu he parlat amb artistes de renom que m’han confirmat la seva disposició a venir a Olot. Es a dir, estic convençut que tenim opcions per millorar. Tot això s’agreuja quan, com aquest any, allarguem la festa durant sis dies i no els cinc habituals. A molts se’ns ha fet una mica massa llarga.

Com cada any, la faràndula és l’espectacle més valorat per la majoria d’olotins, tinguin la edat que tinguin. La cercavila, amb tots els seus integrants és un gran encert En la mateixa línia, molt bé les xarangues i bandes musicals que circulen pels carrers. Donen un aire festiu molt apreciat per tothom, al igual que les actuacions del castellers i els concursos. La batalla de les flors, els focs, les barraques, … son activitats consolidades que cal mantenir i potenciar.

No voldria acabar aquesta valoració sense felicitar i agrair a la comissió de Festes, a totes les entitats i associacions i als voluntaris que han col·laborat en l’organització de la festa perquè sense ells segur que la festa no tindria la brillantor que any rere any aconsegueix. Estic convençut que molts d’ells estan d’acord amb gran part de les meves reflexions. Segur que serem capaços de millorar, encara més, la nostra festa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *