Fa pocs dies, va aparèixer a la premsa una notícia que ens va recordar la necessitat de valorar les iniciatives, que en el camp de l’educació, s’han pres en relació a Olot i quin és el seu grau de implantació. La notícia feia referència a la construcció d’una nova escola a la zona del Serrat, al barri del Morrot. El titular ens va alegrar, doncs Olot necessita aquesta infraestructura i la seva ubicació ens sembla molt més encertada que altres que s’havien proposat. Ens va saber greu assabentar-nos-en per la premsa, però ja hi estem força acostumats. És el manar en lloc de governar que sempre comentem. Ens va preocupar, i molt, confirmar que aquesta escola no podrà entrar en funcionament fins d’aquí a dos o tres anys i que això comportarà la necessitat que les classes es realitzin en barracons. Fins avui, a Olot mai havia estat necessari, donat que la correcta planificació ho havia impedit. Pensem que aquesta lamentable situació podia evitar-se, i més tenint en compte que estem parlant de nens de com a mínim tres anys!

A arrel d’aquest esdeveniment, hem decidit revisar els altres nivells de l’ensenyament i constatem que hi ha dificultats greus en quasi tots els àmbits:

  • Escoles Bressol. No hi ha suficients places per cobrir la demanada. Ni públiques ni privades. Hi ha olotins a moltes escoles bressol de pobles de la comarca i ningú té clar quan començarà a funcionar l’escola que s’ha de construir a Les Fonts. Ara diuen que entrarà en funcionament el 2008. Evidentment fem tard.
  • Primària. Sembla que estem comdemnats a tenir barracons. Ja en aquest curs actual varen produir-se importants problemes en la matriculació i nois d’un determinat barri varen veure’s obligats a estudiar a escoles d’un altre barri. Semblava que les escoles concertades passarien, d’acord amb el pacte nacional per l’educació, a formar part d’un pla pilot d’integració absoluta en la oferta pública. La prova ha anat a Manlleu. Un altre preocupació és la situació en que es troba l’Escola Llar, situada en mig d’un polígon industrial i en un estat de conservació força deficient.
  • Secundària. Una gran inversió a l’I.E.S. Garrotxa, cosa que ens alegra moltíssim, però la situació a l’I.E.S. Montsacopa comença a ser preocupant. Hi ha una iniciativa molt interessant de l’Associació de Mares i Pares, consensuada amb la Direcció, sense resposta. Potser no tenen tants personatges influents en el seu quadre de professionals?
  • Estudis universitaris. No coneixem cap iniciativa que ens permeti pensar en la seva implantació a Olot. La F.E.S., per nosaltres una eina bàsica en aquest camp, va ser creada per portar aquests estudis a la ciutat. La ciutat social i econòmicament necessita aquests estudis.

Un capítol apart mereix l’Escola d’Art. Per portar estudis universitaris a Olot s’han d’aprofitar aquelles circumstàncies que caracteritzen la nostra comarca. L’art i el disseny són un bon camp per començar l’educació de grau superior a Olot. Consolidar el Campus de les Arts a la zona del Carme i les iniciatives per adaptar-lo a nivell universitari han de ser un objectiu prioritari del govern municipal.

Tot plegat conforma una situació ben lamentable, que només pot solucionar-se a mig–llarg termini, en la que calen inversions importants i a diferents llocs de la ciutat. La manca de planificació fa que ara, totes elles siguin urgents i imprescindibles. I això s’ha produït quan falta poc perquè s’acompleixin vuit anys de govern municipal del PSC i ERC, amb molts regidors procedents del món de l’educació i que havien desenvolupats càrrecs molt importants en l’ensenyament de la ciutat. A més, acabem de reeditar un govern d’esquerres i progressista a la Generalitat, que diu que prioritza les polítiques socials. Potser l’ensenyament o la ciutat d’Olot han desaparegut del mapa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *