Per tancar el tema de les eleccions de l’u de novembre, voldria fer un anàlisi dels resultats a Olot.

La primera dada a analitzar és, com a tot Catalunya, l’elevada abstenció. A Olot és d’un 39,9% i a la Garrotxa d’un 36,62%. A les autonòmiques del 2003 la participació a la ciutat d’Olot fou d’un 66,80%. La primera conclusió és immediata: l’abstenció ha crescut més de sis punts percentuals. És preocupant que un de cada tres ciutadans renunciïn al seu dret a opinar i segueixo pensant que el motiu fonamental és la pèrdua de confiança en la força del seu vot. En altres paraules, que votar serveixi per alguna cosa positiva en la seva vida diària. Realment és molt preocupant.

La participació a Olot va ser un 3,33% més elevada que a Catalunya i a la Garrotxa va augmentar un 6,61%, arribant al 63,38. Això ens situa en el dotzè lloc en el rànquing de comarques amb més participació on gairebé totes són de la Catalunya interior. Si hi afegim que en totes elles la victòria de CiU va ser àmplia, jo en trec una conclusió: que en prengui nota el tripartit. L’equilibri territorial és molt important i a les comarques interiors no ens em sentit prou ben tractats en aquest aspecte. Un error a no repetir, tal com venen dient dia rere dia els futurs governants de Catalunya.

Analitzant únicament els resultats de CiU a Olot, podem constatar que la nostra coalició va guanyar àmpliament, amb un 42% dels vots emesos, casi el doble de la segona força, el PSC amb un 21,5 % del vots. ERC va obtenir un 19%, Iniciativa Verds el 6,3 i el PP un 5,5 %. Els altres partits i coalicions varen treure percentatges de vot molt poc representatius. Només dos coalicions varen augmentar en percentatge de vots. Iniciativa verds i CiU. Això ho podem veure en el gràfic adjunt.


Una altra dada per preocupar-nos és el 2,7% de vots en blanc, percentatge que puja fins al 3,5% al cinquè districte electoral, es a dir, Pla de Dalt, Sant Pere Màrtir, Pla de Baix, Morrot,… una zona amb molta gent jove. Molt trist i més preocupant encara.

CiU no varem arribar al 40% de vots emesos en dos districtes: el segon i el quart. El segon és Sant Roc, Pequin, Bonavista, … Si mirem exclusivament el barri de Bonavista el percentatge seria superior, fins i tot hi tenim una taula amb més del 50 % de vots emesos. En tot Olot només en quatre taules vàrem superar aquesta xifra espectacular. L’altre districte en que no arribem al 40% és el de Sant Miquel i les Mates. Les taules de la Mates superen lleugerament el 40%, però a Sant Miquel aconseguim percentatges propers al 35% dels vots emesos. La taula amb pitjors resultats per CiU a Olot és una de Sant Roc, amb un 20,3% i desprès una de Sant Miquel amb un 25,1%. L’abstenció en aquest dos barris va ser més alta, arribant a un 44,7% a la zona de Sant Miquel i les Mates.

Com a part més positiva tenim els resultats aconseguits en les taules del centre de la ciutat, on en gairebé totes els vots emesos a favor de CiU són superiors al 40% i en dues d’elles el percentatge és superior al 50%. Dóna que pensar el cas de la taula del Cor de Maria amb poc més d’un 35% dels vots. Que tindrà el barri de Sant Francesc? Pla de Dalt, Sant Pere Màrtir i les Estires són barris on també aconseguim bons resultats. En totes les seves taules aconseguim més del 40% dels vots emesos.

Ja per acabar, tot això s’ha de ponderar amb una dada negativa. Degut a la baixa participació els percentatges pugen però en valors absoluts perdem vots. Comparant-nos amb les eleccions del 2003 perdem 970 vots en tot Olot. Especialment alarmant és la pèrdua de vots a la taula de Sant Pere Màrtir en la que perdem més de cent vots. No obstant, perdem vots en tots els districtes d’Olot. Només pugem en cinc taules i aconseguim el mateix número de vots en un altre. En les altres trenta-vuit anem cap avall.

Podem fer-hi més? Jo estic convençut que sí i en això penso dedicar-hi tot el meu esforç en els propers mesos. Està clar que hi ha molts olotins disposats a votar a la nostra coalició electoral. Hem d’aconseguir que coneguin el nostre programa, les nostres propostes i la nostra gent que ens representarà en les municipals. I que com a conseqüència de tot això es plantegin donar-nos la confiança, tal com han fet amb la candidatura de l’Artur Mas i als nostres representants al Parlament de Catalunya. Tal com he dit abans, en aconseguir aquest objectiu, moltes persones hi estem compromesos. Esperem tenir l’encert necessari.

Enllaç 1: Detall dels resultats a Olot en format PowerPoint

 

5 Responses to Valoració dels resultats a Olot

 1. Sergi ha dit:

  Si la participació es tant dolenta, será per la “confiança” que inspireu els politics o els que teniu ganes d’entrar en politica…

  No se qui ha elaborat el PPT adjunt, però menciona que les eleccions son al Novembre del 2007…un lapsus no?

  Ànims per les proximes municipals! Quan son?

 2. Josep M. Corominas ha dit:

  Gràcies per llegir el meu bloc, fer-hi un comentari i per fer-me adonar del l’error en la data de la presentació.
  Analitzar el motiu de l’abstenció és complex i donar-ne la culpa als polítics és el més senzill però hi ha múltiples factors que hi interevenen i ja he dit en el bloc que la pèrdua de confiança dels votants n’és seguarament el més important.
  Gràcies pels ànims. Pots estar segur que no me’n faltaran per les eleccions municipals, que seran el diumenge 27 de maig del 2007.

 3. Miquel ha dit:

  M’agrada l’anàlisi fet, donat que no es tenen en compte aspectes no gaire bons per a CiU. També estic impresionsat de la capacitat de treball del nostre futur candidat. Ànims i endavant. Per cert, en sergi sempre serà un “lletraferit” que…………………

 4. Anonymous ha dit:

  Josep Ma, has aconseguit ja una cosa molt important: enviar un missatge clar de la fortalesa de CiU a Olot! Amb aquesta base podràs edificar una alternativa seriosa i amb opcions nítides de guanyar. Ànims!

 5. CIU PUIGCERDA ha dit:

  Trobo que la culpa de aquestes dades, es del tripartit, perquè això de pactar els perdedors no agrada. Molta gent pensa “ perquè votar si desprès fan el que volen”. Estic d’acord que es un comentari molt gastat últimament, però es la crua realitat. A mi no em va agradar que CIU pactes amb el PP, igual que a moltes persones no agrada el tripartit. Encara trobo que a anat a votar molta gent tenint en conte la situació política catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *