Crec que l’aprovació en el darrer ple del nostre ajuntament del pressupost per l’any 2007, amb una elevada inversió que afectarà no només aquest exercici sinó també els pressupostos dels propers anys, és un fet prou transcendent com perquè hi dediquem uns instants de reflexió.

Donat que la nota que hem enviat a la premsa, i que us recomano de llegir és molt clara, a través del meu blog personal, voldria només fer una petita reflexió sobre la situació i posar un petit exemple de la situació que em sembla molt vàlid. La situació creada és comparable a una família que decideix canviar de cotxe, fer les vacances somiades i renovar tot el mobiliari en un mateix any, sense tenir els ingressos garantits i, per tant, estiguent obligats a recórrer al finançament bancari en un moment en que els crèdits són cars i tendeixen a l’alça. Ben segur que molts olotins trobaran, com jo, que el seu comportament és absolutament inadequat.

En el cas de l’ajuntament s’hi afegeix un factor que ho agreuja encara una mica més, doncs algú pot haver de confeccionar els pressupostos dels propers anys absolutament condicionat per les decisions que s’han pres enguany; decisions que en el ple del consistori només han comptat amb els vots favorables de l’equip de govern del PSC mentre que CiU, IC-Verds varen votar-hi en contra i ERC i el PP es varen abstenir. Per tant, el pressupost i sobretot les inversions previstes no han estat consensuades amb cap de les formacions polítiques representades al consistori.

A més, no som els únics que patim per tot això, doncs l’informe econòmic i financer de l’interventor de l’Ajuntament d’Olot que s’adjunta als pressupostos diu el següent: “el salt qualitatiu d’endeutament que fa l’Ajuntament d’Olot els dos últims anys, 2006 i 2007, és molt gran en relació al tarannà dels exercicis anteriors. Aquest fet pot condicionar els pressupostos futurs en funció de quina sigui l’evolució dels recursos ordinaris i, sobretot, en funció de quina sigui l’evolució dels tipus d’interès”.

En el gràfic següent es pot veure de forma clara el risc que assumeix el PSC, doncs si s’acompleixen les previsions, al 2009 fregarem el 110% d’endeutament, que és el màxim permès per la llei.

Endeutament de l’Ajuntament d’Olot segons la previssió de CiU


Per tant, es tracta d’un pressupost que compromet enormement l’actuació dels futurs governs de la ciutat. Què passarà d’aquí a 2 o 3 anys si els ingressos de l’Ajuntament disminueixen? Deixarem de donar determinats serveis als olotins i olotines? Tancarem els nous equipaments? A ningú se li escapa que la sortida serà recórrer a la butxaca dels ciutadans, augmentant els impostos municipals, en el que esdevé una constant en tots aquells governs que han portat una mala planificació.

Crec que a Olot era important fer un esforç en inversions per reactivar una ciutat que se’ns estava quedant notablement endarrerida. El cas de les instal·lacions esportives és molt significatiu, doncs som molts els pares que seguint als nostres fills ens passem molts dissabtes i diumenges en pavellons o camps de futbol. A quasi totes les ciutats i en molts pobles de la nostra província la millora ha set impressionant els darrers anys i, de forma progressiva, han incorporat camps de gespa artificial o pistes de bàsquet en moderns pavellons, entre d’altres innovacions. Per tant, està plenament justificat que Olot es posi al dia. En el que ja no estic tant d’acord és en que totes les inversions s’hagin de incloure en el darrer pressupost d’un mandat municipal, periodificant els seu finançament en els següents exercicis i sense consensuar mínimament les decisions preses a l’ombra de una majoria absoluta que els ha permès manar enlloc de governar.

 

One Response to Reflexions entorn del pressupost

  1. Anonymous ha dit:

    M’agrada aquest discurs. No és gens destructiu i sempre enfoca les coses des de una òptica del seny i d’una bona gestió. Penso Mia, que s’hauria de fer un esforç per fer arribar a tothom el teu bloc. És un espai molt important per saber com és i com pensa el futur candidat per CIU a l’alcaldia d’Olot. De veritat, hauríem de fer una campanya amb l’adreça del teu bloc. Hi heu fer-ho ?

    Fins aviat.

    Miquel

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *