La setmana passada vaig presentar-me públicament als ciutadans i ciutadanes de la ciutat d’Olot, després d’haver estat nomenat fa uns mesos candidat de CiU a les eleccions municipals del proper mes de maig. Ho vaig fer realitzant una conferència a l’Orfeó Popular Olotí titulada “La meva visió d’Olot”, on vaig intentar resumir els principis i valors que marcaran la meva actuació política en els propers anys, sigui al govern o a l’oposició.

El titular de la xerrada podria ser que des de CiU d’Olot estem disposats a arribar acords amb tots els partits polítics de la ciutat amb un únic objectiu: impulsar una nova manera de fer política. I quina ha de ser aquesta nova manera? Des del meu punt de vista s’ha de basar en dos pilars: més capacitat de diàleg i recuperar el ciutadà com a eix central de les prioritats del govern municipal.

Després de 8 anys de govern del PSC a Olot són molts els ciutadans i ciutadanes que pensen que cal que l’Ajuntament recuperi valors com el diàleg, la capacitat de consens i les complicitats amb la societat civil. En aquests moments tenim un ajuntament que mana més que governa. I mana sense escoltar. Nosaltres volem governar escoltant i implicant els ciutadans i les entitats d’Olot. I respectant totes les opcions polítiques. És en aquest context que ens veiem capaços d’entendre’ns amb Esquerra Republicana de Catalunya i Alternativa per la Garrotxa. I fins i tot amb en Joaquim de Trincheria.

Aquestes formacions polítiques estan, com nosaltres, més a prop d’un ajuntament més obert, no tant tancat i blindat com l’actual. Més que mai tenim uns polítics tancats a Can Joanetes, decidint tot sols el que és bo i el que no ho és; planificant sols com ha de ser la ciutat; uns polítics que han comptat molt poc amb l’opinió ja no de la resta de grups municipals, sinó de la resta de ciutadans i ciutadanes. I costa entendre com es pot governar així en aquests moments. Hem d’entendre que aquesta actitud dels socialistes s’atribueix a la majoria absoluta que van obtenir el 2003.

Aquest és el primer gran repte que tenim tots plegats. Perquè l’existència de professionals de la política no és un argument suficient per pensar que la política és una activitat que incumbeix només a uns quants. La política és molt més que l’actuació que fan els nostres alcaldes i regidors. I de política en sap tothom. Perquè, per exemple, qui coneix millor un determinat barri que la pròpia associació de veïns. O perquè no utilitzem l’espai de suggeriments i queixes que tenen els ajuntaments a la seva pàgina web com un autèntic departament d’innovació de l’Ajuntament, que ens ajudi a fer els coses millor.

El segon gran repte que tenim els polítics actualment recuperat la persona com a centre dels nostres objectius. Els alcaldes i els regidors han de dedicar-se a les persones i qualsevol servei que s’implanti, qualsevol actuació urbanística que es faci, qualsevol document que es tramiti, cal tenir molt clar que al darrera hi ha persones. I com ho podem aconseguir?

En primer lloc impulsant un ajuntament més adaptatiu, que pugui respondre amb rapidesa als canvis que s’han produït i es produeixen encara a la societat olotina. Cal que fem un esforç en la personalització dels serveis públics. I això ho hem de resoldre en el disseny dels serveis i no en la prestació. En segon lloc, hem d’impulsar un ajuntament més obert a la ciutadania i que recuperi la participació ciutadana com una oportunitat per a millorar els projectes i la mateixa administració pública. La participació dels ciutadans és una oportunitat, no un perill, ni una amenaça.

Tercer objectiu. Els governs locals hem de començar a rendir comptes de les actuacions que portem a terme des de l’Ajuntament. Això vol dir explicar als ciutadans quines actuacions hem fet i quines no del programa electoral i informar-los de les despeses econòmiques d’aquests projectes.

I finalment, ja és hora que comencem a introduir indicadors de gestió. Una ciutat com Olot ja no es pot governar per intuïció o aplicant la regla del “això es fa així perquè sempre s’ha fet així”. Hem de saber si els serveis de l’ajuntament són ben valorats, si són eficients, si compleixen els objectius previstos. Hem de ser valents per valorar-los i, si s’escau, canviar-los.

Aquest són els meus compromisos amb els olotins i les olotines. Perquè crec que és la única manera d’afrontar els importantíssims reptes que tenim com a societat. Una dels grans polítics de la història nord-americana, en John Fitzgerald Kennedy, deia que “un home intel•ligent és aquell que és tan intel•ligent com per comptar amb persones més intel•ligents que ell. Jo us ben asseguro que compto amb tots els partits polítics municipals i amb tots els olotins i les olotines.

 

2 Responses to Una nova forma de governar Olot

  1. Anonymous ha dit:

    post massa llarg.
    amb efecte.
    Lluís

  2. Anonymous ha dit:

    Sr. Futur alcalde de la nostra ciutat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *