Per millorar en qualsevol aspecte de la vida excepte el cas en que només es confiï amb l’atzar, cal conèixer la situació d’on partim i a partir d’aquí dissenyar una estratègia adequada, acceptada pel major nombre de persones possible, i generar un sentiment de credibilitat que ens ajudi a que tothom s’hi senti implicat.

Quan el que volem millorar és la nostra ciutat, és evident que qui millor coneix la situació de partida són els propis ciutadans. En aquest àmbit, també sembla clar que qualsevol estratègia que es dissenyi, per molt eficient que sigui, no tindrà èxit si no compta amb la implicació de les olotines i olotins i, tal com he dit en la introducció, la credibilitat és bàsica per tal de que tothom s’hi senti implicat.

D’aquí ve que sigui tant greu la situació actual a la nostra ciutat. Hi ha una sensació majoritària de que l’actual govern municipal no ha escoltat ni respectat l’opinió dels ciutadans de forma repetitiva. És més, s’escolten moltes opinions de gent que ha intentat participar en convocatòries i iniciatives en aquest àmbit i que ara estan absolutament desanimats. No n’hi ha prou en crear una regidoría de participació ciutadana si després no fem cas del que plantegen o proposen els ciutadans. D’exemples en tenim molts, com el Pla de Cultura o el Pla Director per a la Societat del Coneixement. Processos de participació que han provocat la desmotivació de molts ciutadans i moltes entitats, que han augmentat el seu descrèdit respecte la classe política local.

La situació és encara pitjor si tenim en compte que des de l’equip de govern s’ha utilitzat la participació ciutadana per legitimar decisions que ja s’havien pres. Buscaven que les seves posicions, interessos i objectius sortissin enfortits, però sense estar gaire interessats en canviar-los. Per contra, des de CiU entenem que la participació dels olotins i olotines és una oportunitat per promoure canvis, transformacions dels projectes; participar per transformar, no només per legitimar. Cal buscar en la participació l’impuls i els recursos necessaris per canviar les coses, per construir nous projectes. Amb un compromís polític per a la participació ciutadana, l’Ajuntament aconseguirà donar més i millor informació als ciutadans, aprendre dels olotins i olotines, intercanviar opinions i fer més eficients les decisions amb el taló de fons d’incloure la ciutadania en les decisions que els afecten. Tot són avantatges.

Durant massa temps els ciutadans d’Olot hem tingut la sensació que se’ns deia què s’havia de fer sense poder donar la nostra opinió. S’han imposat moltes decisions, sense escoltar les parts interessades o escoltant-les un cop les decisions ja havien estat preses. L’equip de govern ha mantingut conflictes amb molts col•lectius i entitats que han vist com els seus interessos o propostes eren rebutjades sistemàticament, només perquè no coincidien amb la visió de l’alcalde o d’algun regidor.

En determinats aspectes de la vida de la nostra ciutat hi poden haver opinions contraposades o decisions diferents que aportin solucions eficients per Olot. En el cas de la participació ciutadana no pot haver-hi diferències ni dubtes. S’hi creu o no s’hi creu. I si apostes pel sí, has d’anar fins al final i respectar els resultats que sorgeixen de les estratègies de participació que has posat en marxa. Es tracta de si creus o no creus, de si confies o no en els olotins i olotines. Nosaltres hi confiem plenament.

 

3 Responses to Creure en els olotins i olotines

 1. Anonymous ha dit:

  Josep M. has fet una diagnosi molt encertada de la situació actual del teixit associatiu de la nostra ciutat. L’actual equip de govern està formada per persones que no han participat del teixit associactiu de la ciutat i que no estàn acostumats a treballar gratuitament per la ciutat sense rebre res a canvi. És important que lluitis perquè olot no perdi aquest teixit associatiu tant vital per Olot. No deixis que aquesta gent ens mati l’ànima de la ciutat d’Olot.
  D.C.

 2. Anonymous ha dit:

  Em sap greu no poguer afirmar si l’actual equip de govern ha participat o no del teixit associatiu de la ciutat,però si que es pot demostrar i queda ben palesa la seva poca sensibilitat per agrupacions ciutadanes. I a més, entitats emblemàtiques d’Olot, com per exemple els geganters,els comerciants, els firaires, etc….. Per tant, crec que algú que mostri un mínim d’interès per escoltar i arribar a acords amb les diferents entitats i agrupacions de la ciutat, ja es mereix un vot de confiança i l’oportunitat de demostrar tot el que proposa.

  Miquel

 3. Anonymous ha dit:

  Es ben veritat que l’actual govern no ha fet ni cas de les protestes ciutadanes,per posar un exemple les protestes fetes a raó dels canvis de circulació que hi ha agut en algunes zones de la ciutat. Per exemple, el c/Malatosquer vàrem recullir més d’un centenar de signatures de protesta pel canvi de circulació, i que han fet ? res. El passeig de St.Roc, els desamparats, etc. i jo pregunto ¿ han fet cas al ciutadà, han preguntat tan sols al ciutadà ?, espero que vosté sr.Corominas si surt escollit (el meu vot ja el tindrà) escolti les queixes dels ciutadans, i abans d’actuar s’estudii tots els pros i contres de qualsevol actuació.

  J.Bonshoms

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *