Fa pocs dies que han passat les festes del Tura i amb la gent del grup municipal discutíem de si convé o no fer una valoració pública d’aquestes diades. La conclusió fou que no, doncs no aportàvem res de nou al debat, que ja està prou estès entre els olotins, i en el que ja vàrem fixar la nostra posició l’any passat.
Desprès de veure fa pocs dies el programa “Pros i contres” de Olot tv, si que m’agradaria fer alguna precisió a traves d’aquest bloc. Les Festes del Tura són unes bones festes, amb una elevada participació, tant d’olotins com de visitants, i amb un element molt positiu com és la forta implicació del teixit associatiu en la seva organització, i ben segur que ens posaríem fàcilment d’acord per trobar més punts positius, però alhora trobaríem alguns aspectes negatius i preocupants, que ens haurien de motivar a treballar per millorar-los.

Vista general del ball dels gegants el dimarts a la nit

L’abús d’alcohol n’és un d’ells, i em va molestar que s’amagui el cap sota l’ala amb el raonament de que això passa cada setmana. Tot i que fos cert, que no ho és i per comprovar-ho només cal revisar les xifres de persones que precisen atenció per problemes relacionats amb l’alcohol o amb drogues un cap de setmana normal o aquests dies de festes, no hauria de ser una excusa per no buscar-hi solucions. Però és que a més, les característiques dels que beuen alcohol en excés aquest dies són molt especials, Molts adolescents, diria que molts nens i nenes olotins surten a la nit per primera vegada durant aquestes festes i cauen fàcilment en el consum excessiu. La majoria d’actes que s’organitzen a la nit es fan al voltant i en consonància amb llocs a on es ven alcohol a tothom i amb facilitat. És evident que hi ha una responsabilitat dels pares, de l’escola i de tots els que intervenen en l’educació d’aquests joves, però negar la responsabilitat de les autoritats i dels organitzadors és un acte de inconsciència molt greu. Iniciatives com fer campanyes durant tot l’any, però especialment els dies previs a la festa, explicant els perills de l’alcohol i fent evident que es pot anar de festa sense necessitat d’embriagar-se podrien ajudar a resoldre el problema, i en ocasions, amb tota l’estratègia i mà esquerre necessària, l’autoritat s’ha d’exercir, especialment si és per evitar accidents i situacions greus de les que tots ens podem sentir responsables.

I el mateix es podria dir de les actuacions incíviques, que se’n produeixen i se’n veuen moltes. O de la neteja dels carrers, de molèsties al veïns, de la diversificació dels actes en horaris, emplaçaments que cada dia acaben en horari il·legal, … Només voldria, per acabar referir-me al correbou. A l’esmentat programa és va dir que el problema del correbou i del seu horari és exclusivament polític, ignorant les raons de seguretat que haurien de preocupar i molt als organitzadors i als responsables de l’organització de les festes o als responsables de fer complir la llei. Els menors d’edat no poden ni entrar a la plaça, l’aforament s’ha de respectar, el director de lídia ha de dirigir i evitar les situacions de risc, …. I moltes més mesures de seguretat que s’han de complir i fer complir amb la màxima exigència. No fer-ho és assumir un risc altíssim i una responsabilitat que tothom sembla minimitzar però que un dia pot embrutar el nom de les Festes del Tura i afectar el prestigi de la nostra ciutat. I jo no estic disposat a acceptar-ho.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *