En la vida de les ciutats, a l’igual que en la de les persones, hi ha moments especials, moments en que cal estar a l’alçada i donar la resposta adequada davant els reptes i les oportunitats que apareixen en l’horitzó.

A Olot estem entrant en un d’aquests moments i de la resposta que siguem capaços de donar se’n derivarà el tipus de ciutat que deixarem als nostres fills. Durant la precampanya de les eleccions municipals, quan analitzàvem la ciutat i les seves necessitats, ja ens va quedar clar que el model econòmic d’Olot està canviant i que apareixen senyals d’alarma que ens han de fer reaccionar. Em refereixo a la deslocalització de moltes empreses per manca de sòl industrial, a la pèrdua de joves que van a estudiar a fora i que no tornen, al canvi social que representa comptar amb prop d’un 20 % de població immigrada, a la dificultat per comptar amb activitats d’oci atractives per adolescents i joves, … En pocs mesos entrarà en joc un nou element que pot influir i molt en el futur de la nostra ciutat, em refereixo a l’obertura de l’eix Vic – Olot per Bracons que juntament amb la ja inaugurada autovia d’Olot a Besalú, ens situarà a pocs minuts de Figueres, Vic o Girona, capitals de comarca amb un gran dinamisme cultural i econòmic.
Aquesta és una oportunitat en la que no podem fallar, doncs a més d’aspectes positius comporta perills, el més evident és que els garrotxins es desplacin encara més a aquestes ciutats per comprar, divertir-se o treballar. Jo prefereixo veure les possibilitats d’atreure visitants tant pel turisme de natura com per l’art que sempre ha caracteritzat la nostra ciutat, o la possibilitat d’atreure joves que valorin la qualitat de vida que representa viure a Olot i decideixin residir-hi o captar empreses que valorin la nova centralitat que tindrà Olot entre la Catalunya central i la frontera francesa.
Situats en aquest panorama, el comerç sembla un element clau per decantar a favor d’Olot el dilema benefici –risc i per això hem volgut organitzar un debat entorn de la competitivitat entre ciutats i dels models comercials que s’apliquen a Vic o Figueres, amb la finalitat de compartir experiències i posar sobre la taula iniciatives interessants per la nostra ciutat i comarca. La nostra voluntat és seguir organitzant debats en torn a l’obertura de Bracons i estem segurs que entre tots serem capaços de trobar i portar a la pràctica tot allò de positiu que ens ofereix aquesta infraestructura.

Espero poder saludar-vos el proper dilluns 4 de febrer, a 2/4 de 9, hora en que el comerç ja ha tancat les portes, per sentir les opinions d’en Santi Vila, alcalde de Figueres, en Xavier Sola, primer tinent d’alcalde de Vic i en Lluís Font, President de l’Associació de Comerciants d’Olot.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *