Quants més dies passen més tinc la sensació que anem a unes eleccions amb característiques que les fan singulars i amb aspectes que no es donaven en moltes altres comtesses de les realitzades fins ara al nostre país.

D’entrada són unes eleccions en que, des del punt de vista de Catalunya, és gairebé tant important qui guanyarà les eleccions com l’equilibri de forces resultants i la força dels partits nacionalistes per condicionar la política espanyola. Tots hem sentit a parlar d’un gran pacte entre PP i PSOE per tancar, entre d’altres coses, “el estado de les autonomias” i fins i tot, per recuperar per l’estat competències que avui en dia té el govern autonòmic. No tant sols ens retallaran l’estatut que tenim al constitucional, que ja em sembla prou greu, sinó que retallaran el que teníem fins ara. Tot i ser unes eleccions al Parlament espanyol, a Catalunya ens hi juguem molt, mentre que a Madrid i des dels partits d’àmbit espanyol o fins i tot des de molts mitjans de comunicació, fan esforços per centrar-ho tot en un Zapatero o Rajoy. Desgraciadament molts catalans continuen pensant que són unes eleccions molt llunyanes !


Un altre fet curiós: semblaria lògic que si el país té problemes importants com els que veiem a la premsa dia si i dia també, com els esvorancs, retards diaris en el transport públic, incompliment de compromisos, etc… els ciutadans estiguessin disconformes amb aquesta situació i en responsabilitzessin els qui governen, és a dir els que tenen la capacitat de gestió directe o de control sobre qui executen les obres o presten els serveis. Doncs no! Ara sembla que el responsable són els governs anteriors o, en el millor dels casos, tots els polítics en general. De sempre els ciutadans, per fer notar la seva disconformitat, feien servir les eleccions i ara, curiosament, sembla que o no anirà a votar o ho farà en blanc. Ara bé si revisem les quotes de poder dels anomenats polítics, crec que podem estar d’acord en que, voti el percentatge que voti, segueixen essent exactament iguals, sense que s’afectin el més mínim pel número de votants

I un últim fet curiós per no dir desesperant, lamentable o … Des de fa temps els informatius de Tv3 perden audiència segons les estudis i perden qualitat des del meu punt de vista particular, fins al punt de que busco altres canals de informació per conèixer el dia a dia del nostre país. Ara, en la informació electoral, sempre comencen per PP i PSOE a nivell de l’estat, és a dir per Zapatero i per Rajoy i desprès venen els partits de casa nostra. Però entre aquests tornen a sortir els partits espanyolistes amb la mateixa durada que els altres partits, es a dir que PP i PSOE tenen el doble de temps per fer arribar els seus missatges que els partits nacionalistes catalans i TV3, la nostra, ho recolza. Tot això immers en una intensa campanya a favor del bipartidisme, del blanc o negre, de dreta o esquerre, sense que les altres opcions, que per sort tenim a Catalunya, es considerin alternativa a aquest bipartidisme fatal en que ens volen enterrar. Segur que des del punt de vista legal compliran amb tots els requisits però des de l’ètica o la responsabilitat ben segur que podríem dir i discutir molts aspectes.

Hi ha molts fets que han de servir per adonar-nos que estem davant un parany molt notori i que necessitem la participació i l’esforç de tothom per no caure-hi. Jo us demano un esforç de mobilització i compromís. Catalunya ho necessita!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *