Olot és una de les ciutats de Catalunya que va revisar els valors del seu cadastre en època de l’anomenada “bombolla immobiliària”. Aquest fet ha provocat l’assignació d’uns valors elevats a molts terrenys i edificacions de la nostra ciutat i la consegüent indignació de molts olotins al rebre el rebut de la contribució urbana o en el moment de pagar les plusvàlues derivades d’operacions de compra-venda.
Però el que realment és més greu d’aquest assumpte són els nombrosos errors que s’han demostrat en les dades de la nova ponència. Vull creure que ningú voluntàriament ha volgut perjudicar a determinats olotins, sinó que la sistemàtica que Hisenda utilitza, adjudicant valors per zones i no per propietats, comporta moltes situacions injustes i equivocacions flagrants. Davant d’això els ciutadans poden reclamar però només a títol individual. La Federació d’associacions de veïns, recentment guardonada per aquesta tasca, ha assessorat i col•laborat amb molts olotins i olotines per denunciar i fer rectificar les errades però considera, i jo hi estic d’acord, en que amb això no ni ha prou.

Un assumpte de tanta transcendència econòmica com la ponència del cadastre no pot contenir errors i molt menys sí aquests perjudiquen als ciutadans. Fins ara ha set la societat civil la que ha defensat als ciutadans però crec que l’ajuntament hi hauria de tenir un paper més decidit, doncs sí hi ha olotins perjudicats el consistori té l’obligació de defensar-los individual o col•lectivament. En el ple d’octubre de 2007 varem aprovar per unanimitat una moció en aquest sentit, però com en altres casos, l’equip de govern socialista no n’ha fet cas. Ara, desprès d’un augment molt important dels impostos municipals, el tema torna a primer pla i és la Federació qui torna a portar la iniciativa amb una campanya que ha anomenat “Per un cadastre just“ i que ben segur tindrà un gran suport ciutadà. Crec que el paper del nostre ajuntament, i especialment de l’equip de govern, en aquest tema ha set molt poc encertat. Aconseguir una ponència del cadastre justa hauria de ser un objectiu prioritari de l’administració i en aquest tema l’ajuntament d’Olot no ha estat gens encertat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *