Durant els darrers deu anys hem viscut una situació de creixement econòmic extraordinari que difícilment es tornarà a repetir. Ara s’ha demostrat que els seus fonaments eren de fang i ens ha portat a una situació de crisi que va més enllà del terreny econòmic. Una crisi que fins i tot afecta al valors de la nostra societat.


A Olot predominaven uns valors que ens havien ajudat a ser una ciutat amb un elevat benestar i una bona consideració en el context de les ciutats mitjanes de Catalunya. Valors que necessariament haurem de recuperar per sortir d’aquesta crisi.

Pensar que sempre viuríem en una època de vaques grasses és un greu error i a Olot l’equip de govern socialista, fent-se el sord als repetits advertiments que se l’hi havien fet, hi ha caigut. El pressupost municipal ha augmentat any rere any (gràfic 1), Gastàvem més cada any a cavall de la bombolla immobiliari i la facilitat dels bancs per donar crèdits.

Com que els ingressos anaven creixent no es veia la necessitat de frenar la despesa fixa. És més gairebé totes les inversions efectuades anaven acompanyades de més despesa (gràfic 2) i pocs ingressos.

Evolució despeses de personal

Hem passat uns anys durant els quals l’Ajuntament d’Olot ha tingut molts ingressos provinents de diverses fonts com per exemple la revisió cadastral i la seva repercussió en la contribució, i ningú ha pensat que aquesta situació no podia durar sempre. L’equip de govern socialista s’ha llençat a fer obres i equipaments, necessaris alguns però planificats massa junts, que ens han obligat a endeutar-nos (gràfic 3). En aquests moments, el deute és del nostre consistori és de vint-i-vuit milions d’euros.

Evolució de l’endeutament. Ajuntament d’Olot

Tots els nous equipaments i serveis generen més despesa fixa. És a dir, que plogui o nevi s’ha de pagar obligatòriament any rere any. A algunes de les despeses fixes de l’Ajuntament com el cost del personal, el manteniment dels edificis municipals o la gestió dels serveis, s’hi afegeix una nova despesa que guanya pes cada any: els diners necessaris per retornar els crèdits i pagar els interessos financers (gràfic 4).

Per desgràcia tots sabem com ha evolucionat la història: de la negativa a reconèixer la crisi a la retallada de sous i pensions més important des de fa molts anys. I fins i tot sembla que el govern Zapatero no permetrà que els ajuntaments puguin endeutar-se….Davant aquesta situació, demanem a l’equip de govern de l’ajuntament d’Olot que presenti un pla d’austeritat i ens expliqui en que deixarem de gastar. Nosaltres estem a la seva disposició per parlar de les mesures que s’han de prendre, perquè creiem que és un acte de responsabilitat. Igualment que ens sembla imprescindible plantejar noves formes de gestió dels serveis municipals, que els facin més eficients i sostenibles. Però tot i que les dades són clares i que estem segurs que en les properes setmanes la realitat ens acabarà de donar la raó, també estem convençuts que difícilment l’equip de govern reconeixerà aquest context i continuaran proclamant la seva excel·lència.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *