Aquesta setmana han passat moltes coses al meu entorn. Algunes de molt importants de les que no se n’ha parlat gaire, com l’aprovació de les Ordenances Fiscals i el Pressupost Municipal pel 2012 sense cap vot en contra. D’altres que han aixecat molta polseguera mediàtica i poca reflexió serena i allunyada de la controvèrsia política com el tema dels semàfors i, finalment, una de tràgica amb la mort d’una nena en un accident de trànsit. M’agradaria parlar del pressupost i d’accions positives que s’estan duent a terme però em veig obligat a parlar de l’apagada nocturna dels semàfors per aclarir alguns conceptes que s’han posat en dubte.

La decisió de tancar els semàfors a les nits dels dies laborables no és una decisió improvisada o pressa per caprici sinó que forma part d’un Pla d’Estalvi Energètic seriós que estem intentant aplicar als estaments públics de la nostra ciutat. Una decisió sustentada en dades, debat i decisions que per desgràcia són fàcils d’atacar des de la demagògia i l’oportunisme polític que practiquen els socialistes olotins.

D’entrada crec que s’ha d’aclarir que aquest Pla no només es posa en marxa per estalviar, que també, sinó per avançar en l’objectiu de fer una administració que gasti eficientment els recursos dels ciutadans. Aquest és un dels compromisos que vàrem prendre amb els olotins i que pensem mantenir. En segon lloc, a la nostra ciutat hi ha moltes més cruïlles sense semàfor que amb semàfor i això no té per que significar menys seguretat sinó que la seguretat s’ha d’associar al respecte a las normes de circulació, a la senyalització viaria i, sobretot, a la responsabilitat individual dels conductors i dels vianants.
Per últim aclarir que aquesta fórmula d’estalvi energètic no és un invent d’Olot sinó que s’aplica amb èxit en algunes ciutats europees com Karlsruhe, Àmsterdam o Lausanne. I estic convençut que en pocs dies d’aplicació hauria demostrat la seva eficiència. El desgraciat accident de la nena ahir al matí juntament amb el clima mediàtic generat al seu entorn m’han fet decidir ajornar la seva aplicació per evitar actuacions sota pressió que mai ha set un bon moment per instaurar canvis amb èxit. Ara bé el nostre compromís amb la idea que va inspirar la decisió segueix intacte tot i que sí la percepció que ens arriba és que els olotins no volen que l’implantem serem plenament sensibles a la seva recomanació. Els olotins per nosaltres sempre tindran la raó.

 

4 Responses to Els semàfors d’Olot

 1. Ramon ha dit:

  Mia,
  potser hauríem d’explicar al resta del mon lo que be dius:

  A la nostra ciutat hi ha moltes més cruïlles sense semàfor que amb semàfor i això no té per que significar menys seguretat sinó que la seguretat s’ha d’associar al respecte a las normes de circulació, a la senyalització viaria i, sobretot, a la responsabilitat individual dels conductors i dels vianants.

  També seria bo explicar que la nostre ciutat no es un Barcelona que hi ha transit de dia i nit i que totes les comparacions son odioses, per tant els mitjans si no hi ha noticia la crea’n, i una vegada passada l’eufòria ja esta tot acabat.

  • jmcorominas ha dit:

   Gràcies per les teves opinions Ramon. Entenc que amb els ulls d’un madrileny o d’un barceloni poc habituat a valorar altres hàbits o tipus de vida, se’ls hi faci difícil entendre la mesura però Olot és Olot i a la nit dels laborables circula poca gent.
   Pel que fa a la responsabilitat individual en la seguretat viària és un concepte més que demostrat.
   Per últim aclarir que la decisió està basada en un compromís del nostre programa: Ser eficient en l’ús dels recursos públics

 2. xevi ha dit:

  hola soc un conductor que per circumstancies de feina, he de conduir a la nit per Olot.

  I sí, puc reafirmar que a les nits no circula quasi cap cotxe. tot i aixo crec que hi han dos coses a tenir amb compte:
  *Els horaris potser haurien de ser un xic més raonables (a les 10 potser és aviat i a les 6 hi ha força gent que comença),
  *Hi ha molts semàfors que s’haurien de tancar a la nit (com els del passeig Barcelona per exemple.) però hi ha més de una cruïlla que no s’hauria de treure el semàfor.

 3. jmcorominas ha dit:

  És evident que hi han aspectes a valorar i possiblement a millorar. La nostra idea era començar, avaluar i anar ajustant horaris o semàfors a les necessitats reals dels ciutadans. Gràcies pel teu comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *