El Dipsalut, l’organisme de la Diputació de Girona que vetlla per la salut pública de les comarques gironines, està llançant un nou programa que s’afegeix al dels Parcs Saludables i al de Girona, territori cardioprotegit. Com a responsable del Dipsalut i com a metge, em satisfà molt haver contribuït a promoure Salut i Crisi.

I és que, en situacions difícils, convé concentrar-se en atendre allò que és bàsic. I la salut ho és. Avui, hi ha múltiples factors derivats de la crisi que impacten negativament en la salut de les persones. Aquest nou programa hi incideix plenament, aportant recursos econòmics que ajudin a superar l’impacte que la situació de crisi té sobre la salut de les persones. Una ajuda xifrada en un milió d’euros cada any, des d’ara fins el 2015. No és un xifra menor, i apunta a la nostra prioritat d’atendre els col.lectius més vulnerables. Diners que no es perdran en cap nova estructura, sinó que aniran a parar íntegrament al nucli del problema, a tothom que pateix els efectes de la crisi, però especialment a aquells que mai haurien pensat que necessitarien els serveis socials. A tots aquells que, amb ben poca ajuda, seran capaços de mantenir el seu nucli familiar estable.

Els àmbits que seran objectiu del programa són l’alimentació -especialment de la infància i en un sentit ampli que inclou també el vestir o la higiene personal-, l’habitatge -no per construir pisos nous, sinó per ajudar a què ningú no perdi casa seva-, l’ocupació -perquè els més afectats per la crisi tinguin coses a fer cada dia en àmbits que poden anar des del voluntariat fins a treballs als horts municipals- i l’assistència psicològica -per resoldre el  bloqueig personal que provoca la crisi i que requereix aquesta assistència per sortir-ne. 

El programa Salut i Crisi no pretén substituir cap de les entitats que fa temps que ja treballen en aquest mateix camp. Per definir aquest programa, hem fet un munt de trobades amb persones i entitats que hi actuen i que ens han ajudat a treure conclusions importants per enfocar-lo degudament. Ens han fet veure que no és necessari fer res de nou, sinó que és molt més efectiu donar suport al que ja funciona.

Ara, cal coordinar-nos bé perquè el programa arribi eficaçment allà on cal. Per això, mantenim contacte permanent amb els alcaldes de les comarques gironines, per crear un òrgan que coordini el programa i, al capdavall,  decideixi on aniran a parar els recursos.

Les administracions tenim el repte d’aconseguir que els més vulnerables no es quedin enrere. La crisi ha deixat moltes persones a la cua. És el nostre deure treure’ls d’aquí.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *