L’exercici de qualsevol respon-sabilitat pública implica la necessitat d’explicar clar als ciutadans què s’ha fet i com s’ha fet. El retre comptes, que ja des de l’oposició venim fent cada any.

A l’inici de l’actual mandat municipal, ja vam deixar escrites les accions que volíem impulsar en el Pla de Govern 2011-2015, que conté quatre grans eixos d’actuació. I és en aquests quatre àmbits que emmarquem el nostre balanç 3/4, el de l’últim any.

El primer eix, prioritari, el del Progrés econòmic. En aquest sentit podem dir que, a més de facilitar l’activitat industrial, hem augmentat les activitats al centre de la ciutat amb la consegüent repercussió en el comerç i la restauració. En aquest mateix àmbit, en els últims dotze mesos hem reforçat la formació lligada a un sector bàsic de l’economia de la nostra comarca com és l’agroalimentari, i més concretament el sector carni. S’ha millorat el servei d’orientació laboral del mas les Mates fins a aconseguir el reconeixement i la confiança d’empreses de primera línia, com Mercadona i Noel. I tot això s’ha completat amb la construcció d’una nova plaça Mercat de la mà dels placers i de la iniciativa privada, que han finançat una gran inversió. Avui les xifres d’atur disponibles són millors a Olot que a la resta del país, i molt millors que les de l’Estat, la qual cosa diu molt del dinamisme de les empreses de casa nostra.

En l’Àrea de Benestar Social i Atenció a les persones tenim ben a prop un altre gran equipament, el nou hospital, que entrarà en servei en els propers mesos. Com podeu suposar, em fa una especial il·lusió que siguem capaços de posar-lo en marxa, especialment en moments econòmicament tan complexos els que ens ha tocat passar.

N’estic convençut que el repte del nou hospital el superarem gràcies al suport del CatSalut i de tot el Govern de la Generalitat. També, i amb l’impuls del Consorci d’Acció Social i la complicitat i la implicació de moltes entitats socials, hem continuat atenent les persones que més pateixen. Hem aprovat dos grans plans, que marquen línies d’actuació molt necessàries: el d’Inclusió i Cohesió Social i el d’Infància i Adolescència, que anem implantant progressivament. En l’àmbit de la cultura hem reforçat i consolidat una oferta que pogués satisfer les preferències d’un ampli ventall de la població. Per això hem impulsat festivals com Lluèrnia, el Sismògraf, el MOT i Olot Jazz, amb la voluntat que esdevinguin una referència a nivell nacional. Alhora, hem recordat figures cabdals de la cultura local com Joan Teixidor, l’avi Berga i Francesc Vayreda, entre d’altres. Hem celebrat un gran fòrum participatiu sobre les Festes del Tura, que volem millorar i engrandir. En l’àmbit esportiu estem treballant per lligar la pràctica esportiva al nostre magnífic entorn, mentre els nostres clubs i esportistes ens han continuat aportant èxits.

Des de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, a més d’anar adaptant el planejament a les necessitats d’una ciutat del segle XXI que vol seguir continuar essent industrial enmig d’un parc natural, hem aconseguit iniciar el desplegament de la fibra òptica, tant pública com privada, absolutament necessària per competir amb ciutats del nostre entorn. S’ha posat ordre als horts municipals i hem consolidat un model de neteja viària i de recollida de deixalles que funciona bé i que impulsa el reciclatge, com ho demostra l’elevat ús dels contenidors grocs d’envasos. També s’ha avançat en la definició de la nova variant d’Olot, gràcies a la pressió que aquest Ajuntament ha fet davant de totes les instàncies possibles.

Pel que fa a l’Àrea de Serveis, hem impulsat la millora de la seguretat amb la implantació de càmeres al centre d’Olot o amb la redacció del Pla de Mobilitat, que ha de continuar millorant la sinistralitat viària. La ciutat dels detalls, a més, ha continuat augmentant la seva eficiència en la resolució d’aquells petits problemes que tant afecten al dia a dia dels ciutadans. En aquests tres anys ja hem rebut més de 7.300 peticions de millora, amb un nivell de resolució que se situa en el 85%.

Per últim, l’economia municipal, que ha estat una gran obsessió per a l’equip de govern. Hem fet i aprovat cada any uns pressupostos realistes i sense estirar més el braç que la màniga, d’acord amb el que ens indicava el sentit comú. Els hem complert, i sempre que hem pogut hem millorat l’eficiència en la seva execució, generant excedents que avui ens permeten finançar petites inversions adaptades a les necessitats reals dels ciutadans.

Hem continuat reduint el deute, tornant crèdit. I dels 28 milions de 2011 haurem passat a 16 el 2015. Haver-lo reduït a pràcticament la meitat farà que el pròxim consistori es pugui mirar els números d’una altra forma.

A l’actual equip de govern li queda un any de mandat, però ja ha començat a fixar i a planificar grans objectius per als següents. I n’hi ha tres que són irrenunciables: l’obertura de la variant d’Olot, la reforma del Firal, amb una imatge que li retorni un protagonisme que mai no hauria d’haver perdut, i el Parc dels Volcans, que esdevindrà el gran atractiu de la ciutat.

Aquest és el nostre repte. L’afrontem amb la màxima dedicació i il·lusió. El nostre model de ciutat l’anem construint dia a dia. I el més important, comptant amb tothom.

———————-

Vols conèixer algunes de les dades més significatives de la ciutat?

Clica i visualitza  l’Olot en xifres 13/14

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *