Acabem de tancar un 2017 excepcional en tots els sentits. Fa pocs dies, hem votat a les eleccions al Parlament de Catalunya i hem celebrat el Nadal mentre quatre persones continuen a la presó i cinc més es troben a Brussel·les. No ens cansarem de demanar que puguin tornar a casa i que recuperin, així, la seva llibertat a finals d’un any que ha tingut de tot menys normalitat.

Les qüestions de país han centrat bona part d’aquest 2017 que, a Olot, també ha vingut marcat per una nova disminució de la taxa d’atur. Olot es manté com la segona ciutat de més de 30.000 habitants de Catalunya amb l’atur més baix en una comarca on l’atur es troba al 7’7% (segons dades del passat mes de novembre). La nostra prioritat és continuar donant suport a l’emprenedoria i contribuir a una millor qualitat de l’ocupació. Des del Consorci d’Acció Social també treballem per donar resposta a les necessitats dels nostres conciutadans perquè ningú es quedi enrere.

Aquest 2017 hem posat en marxa el nou edifici de serveis del volcà Montsacopa i hem impulsat projectes innovadors com l’Europace que converteix Olot en prova pilot d’una iniciativa, pionera a Europa, que finança inversions en millores energètiques en habitatges. A principis d’any vàrem inaugurar la Xarxa Espavilada que abasteix de fred i calor equipaments del centre d’Olot (entre ells la plaça Mercat) des de les instal·lacions de l’antic Hospital. I hem iniciat la reforma de la Residència Sant Jaume, que esdevindrà un centre pioner a Catalunya amb un model assistencial pensat perquè la gent gran pugui estar com a casa.

Precisament, el Mercat i l’Hospital han estat de celebració aquest final d’any. Han complert tres anys a les instal·lacions que vàrem posar en marxa  a finals de 2014. Cronològicament la primera inauguració va ser la del nou Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. El 6 d’octubre de 2014, l’Hospital Sant Jaume -institució en la que vaig treballar més de 30 anys- va estrenar nova seu i els seus professionals van poder desenvolupar la seva activitat en una infraestructura adequada al temps en què vivim. La ciutat i comarca gaudeix ara d’una obra que, a més de millorar l’assistència sanitària, permet fixar uns objectius de creixement i de desenvolupament futur sense més límits que els que suposa el nivell d’hospital que correspon a la planificació sanitària del país. Un Hospital General bàsic on s’atén gairebé un 90% de l’assistència que precisen les olotines i olotins. Segur que en aquest nou edifici hi ha els esforços i la feina de molta gent a la qual vull fer arribar el meu agraïment per fer-lo possible. Deixeu que una vegada més posi en valor la feina, la contribució i l’empenta de tots els professionals que treballen a l’Hospital, que en tot moment (tant al Sant Jaume com a l’actual), s’han estimat la institució, l’han fet part de la seva vida i hi han dedicat molt més que la seva jornada laboral.

La Plaça Mercat també es va obrir a finals de 2014. Des del primer moment vàrem estar convençuts de la necessitat d’un nou edifici per solucionar els inconvenients que presentava l’antiga estructura del Mercat. Calia posar l’entrada a peu pla, remodelar l’aparcament i fer més eficient les seves circulacions, però sobretot consideràvem imprescindible trobar la complicitat de tota la gent que hi treballava. Decisió arriscada, però que se’ns va facilitar pel suport i la implicació de tots els placers. Avui en dia la Plaça Mercat és una infraestructura valorada i prestigiada pels ciutadans d’Olot, però també a nivell de país. Són molts els representants d’ajuntaments i altres institucions, associacions de placers… que han passat per casa nostra per veure-la i per comentar directament amb placers i usuaris els avantatges de la nova instal·lació. També destaquen la complementarietat d’una gran superfície integrada en el mateix edifici o la idoneïtat de lligar els productes que s’ofereixen a productes de proximitat, de qualitat i de productors que els acaben comercialitzant.

Estic convençut que el nou Hospital o la nova Plaça Mercat són exemples de com des de l’ajuntament es va transformant la ciutat per tal que la vida dels nostres conciutadans sigui millor i més fàcil. I ens queden molts reptes més. Reptes que fan referència a petites activitats del dia a dia a altres grans actuacions en relació a les infraestructures i als equipaments de la ciutat. Ara mateix estem intervenint en el Firal, el cor que tradicionalment ha fet bategar Olot i que es transformarà amb la millora que hi estem portant a terme. I en l’horitzó noves actuacions al Nucli Antic i especialment a la zona de la Plaça del Carme, l’Escola d’Art i l’espai de Can Sacrest com elements clau per dinamitzar un espai que s’ho mereix.

El 2018 ens portarà un nou Firal i ens permetrà donar impuls a nous projectes estratègics i de millora de la nostra ciutat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *